torsdag 9 april 2009

Påsk News

Kära läsare, jag är en slö bloggare men jag har faktiskt skrivit ett par bitar på franska romaner igår, som om ni inte läst dem och har lust att läsa något - hoppa hit!
Annars närmar sig påsken, eller hur? Ägg och choklad. Och som den sorts Houllebecqska Tyskar vi är (läs på romanerna) så firar vi den längre söderut.
Där far kyrkklockorna förbi över himlen och släpper choklad och godis i trädgården medan barnen sover middag.
Man käkar inte kokt ägg och man målar dem således inte heller. Man går i mässan och sjunger glatt på hemvägen för prästen är ofta un petit peu fou, kör samma Gloria-kassett tre fyra gånger för att den är så bra!
Sill kan vi glömma men det blir lamm och underhåll av olivlundarna, och det är faktiskt också kul. Jag gillar mycket att beskära olivträd, det slutar ofta med att de ser helt bedrövliga ut (ingenting blir kvar) men det är för att det är svårt att sluta när man väl börjat.
Sen gör man eld och det är också kul, ofta blir elden större och större och brinner i skymningen och då börjar barnens onklar hoppa över den - från en terrass ned till nästa.
Och gnistorna far mot skyn och det hela är väldigt mycket både lugnare och våldsammare än någon valborgseld jag varit och sett.
Man kan sakna den varma korven, men det hör i vilket fall som helst inte ihop med Påsken, eller hur?
Mer grejer som det blir och inte blir:
Inte påskris. Men: Första solstinget, eller i alla fall coup de soleilen, alltså, man glömmer sig och blir alldeles röd.
Man sover middag. Åker till den märkliga platsen Coustellet och hämtar hem dyrbart vin. Nä. Skoja. Värsta tjutet, men producerat av en promille egna druvor?
Sämre vin har jag nog aldrig druckit, det gör ont i halsmandlarna bara man tänker på det. Så surt är det. Tänk på citron så kommer ni i närheten.
Ja, och sen?
Sen börjar det om igen, minus lammet. Man käkar rester och beskär olivträd och eldar och sover middag. Etc.
Och sen åker man hem igen!

Hej, och GLAD PÅSK på er!

1 kommentar:

Lennart Erling sa...

Glad påsk! Även här står lammsteken i ugnen. Och sillen är inlagd. Och brännvinet är kryddat med malört (nej, inte till lammet!). Och vi ska dra ihop ris till en väldig påskbrasa. Nu väntar vi bara på värmen som utlovats. Då blir det påsk.